Plens

Ple de la SFCS 17 de novembre de 2016: Comunicació científica.

En el marc del Ple de la Secció de Filosofia i Ciències Socials del dia 17 de novembre del 2016, la doctora Josepa Cucó, membre de la Secció de l’àrea d’Antropologia, va realizar la ponencia amb títol «Sobre l’evolució de l’esquerra revolucionària a l’Estat espanyol. Una etnografia de l’MC (Moviment Comunista)».

Podeu descarregar i consultar la comunicació aquí.

 

El Ple de la Secció de Filosofia i Ciències Socials viatja a Menorca per analitzar-ne els aspectes socials, culturals i polítics

«Menorca. Una anàlisi social, cultural i política: Reptes i perspectives» és el títol de la sessió acadèmica que la Secció de Filosofia i Ciències Social (SFCS) de l’IEC va celebrar a Menorca els dies 13 i 14 d’octubre, en col·laboració amb l’Institut Menorquí d’Estudis (IME), entitat adherida a l’IEC.

En l’obertura, la presidenta de la Secció, Maria Corominas, va assenyalar que la sessió tenia com a objectiu conèixer de la mà d’experts del territori la situació, els principals desafiaments i les previsions de futur de Menorca. Corominas també va anunciar que es preveu publicar les ponències, conjuntament amb l’IME.

 

El president del Consell Científic de l’IME, Miquel Àngel Limón, va donar la benvinguda als participants i va valorar positivament la iniciativa de la sessió, que Fina Salord, coordinadora científica de l’IME, va situar en la línia de col·laboracions que aquest institut manté de fa anys amb l’IEC. En aquest cas, es tracta de la primera acció que es realitza amb la SFCS.

Els treballs acadèmics es van centrar en quatre ponències: «L’educació a Menorca», a càrrec de Pau Salort, membre de l’IME, i Mar Lluch, vicepresidenta del Consell Escolar de Menorca; «Llengua i cultura a la Menorca del segle XXI: una navegació atzarosa», de Joan F. López Casasnovas, membre corresponent de la Secció Filològica de l’IEC; «D’on ve i cap a on va l’economia de Menorca», d’Alfons Méndez, cap de la Secció de Ciències Socials de l’IME, i «La societat menorquina: un procés de reestructuració», de Jaume Mascaró, membre del Consell Científic de l’IME.

La vintena de membres de la SFCS que van viatjar a Menorca van participar activament en els debats, que van ser moderats per Josep M. Panareda i Maria Dolors Garcia Ramon, integrants del Consell de Govern de la SFCS; van conèixer de primera mà els principals actius i reptes de Menorca, i van valorar molt positivament les sessions.

El programa d’activitats es va completar amb una visita a Ciutadella, guiada pel president del Consell Científic de l’IME, Miquel Àngel Limón; una visita al poblat talaiòtic Torre d’en Galmés, i una visita a l’exposició «30 anys de l’IME», presentada per l’expresident del Consell Científic de l’IME Jaume Mascaró.

Aquesta sessió s’inscriu en la línia que la SFCS ha anat fent en llocs diversos (Andorra, Girona, Perpinyà, Palma, València, l’Alguer, Tortosa…), sempre amb la finalitat de conèixer la situació sobre el terreny i amb experts del territori.