Notícies

Defunció del membre corresponent Christer Laurén

Lamentem comunicar que el setembre de 2022 va morir el dr. Christer Laurén, membre corresponent de l’Institut d’Estudis Catalans a proposta de la nostra secció (àrea de Pedagogia i Psicologia).

El Doctor Laurén, finès, catedràtic emèrit al departament de LIengües Escandinaves de la Universitat de Vaasa, havia estat director d’aquest departament , degà de la Facultat d’Humanitats i vicerector de la Universitat.

Va ser l’impulsor del programes d’immersió al suec per als escolars finesos. Un del seus mèrits principals va ser el desenvolupar una col·laboració continuada  entre el seu departament i el nostre país (Universitat de Barcelona i Departament d’Educació) en àrees de recerca i intervenció en els programes d’immersió i en la difusió internacional dels programes d’ambdós països.

Una altra àrea en la que havia  excel·lit era  en treballs  de  terminologia i llenguatge amb propòsits específics.

Per aquesta doble tasca havia rebut, a més del reconeixement de la nostra Institució, nombrosos guardons del Ministeri d’Educació de Finlàndia, de la Unió Europea i el Gran Premi Eugen Wüster de la Universitat de Viena.

La Secció de Filosofia i Ciències Socials a la Biennal del Pensament de Barcelona 2022

 

La Secció de Filosofia i Ciències Socials va participar en l’apartat +Biennal de la Biennal del Pensament de Barcelona amb el col·loqui “Repensar el vincle social en un món obert, divers i canviant” el dia 11 d’octubre a les 18 hores a la sala Prat de la Riba de l’Institut d’Estudis Catalans.

Invitació

Els canvis profunds i accelerats en les formes d’interacció social obliguen a repensar conceptes clàssics com els de cohesió social. La mobilitat territorial, les xarxes socials o la facilitat dels intercanvis globals en la cultura popular, entre més, han fet aparèixer unes societats en què, paradoxalment, cada vegada sembla més difícil compartir uns vincles socials i culturals comuns mentre, alhora, es multipliquen les interaccions grupals intenses però fragmentades.

És per tot això que es fa necessària una reflexió sobre la desaparició dels vells mecanismes que creaven els lligams de pertinença i sobre la naturalesa dels nous vincles i la seva consistència ètica i eficàcia social.

L’activitat fou moderada pel sociòleg i escriptor Salvador Cardús, i comptà amb la participació de l’antròpologa Josepa Cucó, el geògraf Oriol Nel·lo i el sociòleg Avi Astor.