Premis i distincions

Josep M. Casasús, membre de la Secció de Filosofia i Ciències Socials de l’IEC, doctor honoris causa per la Universitat de Girona

La Universitat de Girona ha concedit el títol de doctor honoris causa a Josep M. Casasús i Guri, a proposta del Departament de Filologia i Comunicació, en reconeixement de la trajectòria de recerca, acadèmica i cultural d’aquest periodista i catedràtic d’universitat.

Casasús és membre de la Secció de Filosofia i Ciències Socials de l’Institut d’Estudis Catalans (IEC) des del 1990, va ser-ne vicepresident entre els anys 2011 i 2016 i és un dels investigadors catalans sobre periodisme i comunicació que ha publicat més llibres i articles sobre aquestes matèries. És autor de la primera obra publicada a Catalunya sobre anàlisi estructuralista de mitjans de comunicació (Ideología y análisis de medios de comunicación, 1972), de la qual s’han fet quatre edicions i que s’usa com a llibre de text en universitats d’Espanya i Amèrica Llatina. Un altre dels seus llibres, Periodisme català que ha fet història, ha esdevingut un referent en els estudis superiors sobre periodística analítica i comparada.

Ha rebut premis com a assagista, articulista, poeta i divulgador cultural. Va rebre la Creu de Sant Jordi el 2011 i la distinció Jaume Vicens Vives 2013 a la qualitat docent universitària. És síndic de greuges a la Universitat Pompeu Fabra (UPF), membre permanent del Consell Supervisor del TERMCAT des del 2015 i col·laborador del diari Ara, en el qual publica des del 2012 la secció diària «Abans d’ara». Ha estat sotsdirector i defensor del lector a La Vanguardia, redactor en cap a Tele/eXpres i a Catalunya-Express i articulista a El Punt – Avui, Serra d’Or, Revista de Catalunya, L’Avenç i Via Empresa.

És premi extraordinari de doctorat a la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) per la primera tesi que es va llegir, el 1985, sobre Josep Pla. Casasús va ser degà fundador dels estudis de periodisme a la UPF, ha presidit la Societat Catalana de Comunicació i també la Sociedad Española de Periodística.

 

L’economista Andreu Mas-Colell rep el 22è Premi Gran Gresol

Foto: https://www.indicadordeeconomia.com/actualitat/568/l-economista-andreu-mas-colell-rep-el-22e-premi-gran-gresol

 

El Premi Gran Gresol que atorga la fundació Gresol, s’entrega a personalitats que han assolit prestigi, gran trajectòria i èxits rellevants i notorietat, així com haver esdevingut, per la seva tasca i persona, exemple i referent a nivell nacional i internacional. 

Andreu Mas-Colell Féu carrera universitària a la Universitat de Califòrnia i es doctorà en economia a la Universitat de Minnesota, als Estats Units. Va ser investigador visitant a Bonn els anys 1977 i 1978. Després d’un any sabàtic a la Universitat Autònoma de Barcelona (1981-1982), s’incorporà al Departament d’Economia de la Universitat Harvard com a catedràtic. Fou membre de la Comissió Gestora de la Universitat Pompeu Fabra (UPF) (1990), on actualment és catedràtic d’Economia (en situació d’excedència). És doctor honoris causa de la Universitat d’Alacant, de la Universitat de Tolosa, de l’Escola d’Estudis Superiors de Comerç de París, de la Universitat Nacional del Sud (Argentina) i de la Universitat de Chicago (2015). Ha estat conseller del Departament d’Universitats, Recerca i Societat de la Informació de la Generalitat de Catalunya (2000-2003), on ha ocupat el càrrec de conseller d’Economia i Coneixement (2010-2016). Ha estat president de l’European Economic Association (2006) i de la Barcelona Graduate School of Economics (2006-2010) i és president del Barcelona Institute of Science and Technology (2016-). Entre les distincions que ha rebut, destaquen el Premio Rey Juan Carlos I d’Economia (1989), la Medalla Narcís Monturiol al mèrit científic i tecnològic de la Generalitat de Catalunya (1990), el Premi de la Fundació Catalana per la Recerca (1994), la Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya (2006) i el Premi Nacional de Recerca (2006).