Premis i distincions

L’economista Andreu Mas-Colell rep el 22è Premi Gran Gresol

Foto: https://www.indicadordeeconomia.com/actualitat/568/l-economista-andreu-mas-colell-rep-el-22e-premi-gran-gresol

 

El Premi Gran Gresol que atorga la fundació Gresol, s’entrega a personalitats que han assolit prestigi, gran trajectòria i èxits rellevants i notorietat, així com haver esdevingut, per la seva tasca i persona, exemple i referent a nivell nacional i internacional. 

Andreu Mas-Colell Féu carrera universitària a la Universitat de Califòrnia i es doctorà en economia a la Universitat de Minnesota, als Estats Units. Va ser investigador visitant a Bonn els anys 1977 i 1978. Després d’un any sabàtic a la Universitat Autònoma de Barcelona (1981-1982), s’incorporà al Departament d’Economia de la Universitat Harvard com a catedràtic. Fou membre de la Comissió Gestora de la Universitat Pompeu Fabra (UPF) (1990), on actualment és catedràtic d’Economia (en situació d’excedència). És doctor honoris causa de la Universitat d’Alacant, de la Universitat de Tolosa, de l’Escola d’Estudis Superiors de Comerç de París, de la Universitat Nacional del Sud (Argentina) i de la Universitat de Chicago (2015). Ha estat conseller del Departament d’Universitats, Recerca i Societat de la Informació de la Generalitat de Catalunya (2000-2003), on ha ocupat el càrrec de conseller d’Economia i Coneixement (2010-2016). Ha estat president de l’European Economic Association (2006) i de la Barcelona Graduate School of Economics (2006-2010) i és president del Barcelona Institute of Science and Technology (2016-). Entre les distincions que ha rebut, destaquen el Premio Rey Juan Carlos I d’Economia (1989), la Medalla Narcís Monturiol al mèrit científic i tecnològic de la Generalitat de Catalunya (1990), el Premi de la Fundació Catalana per la Recerca (1994), la Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya (2006) i el Premi Nacional de Recerca (2006).

Josep Cruanyes, distingit amb la Creu de Sant Jordi 2018

Josep Cruanyes, president de la Societat Catalana d’Estudis Jurídics, filial de l’IEC,  ha estat guardonats amb la Creu de Sant Jordi 2018, entre les trenta-una personalitats i vint-i-quatre entitats premiades pels serveis prestats a Catalunya en la defensa de la seva identitat o en l’àmbit cívic i cultural.

Josep Cruanyes és president de la Societat Catalana d’Estudis Jurídics, filial de l’IEC, i secretari de la Comissió de Llengua Catalana del Consell de Col·legis d’Advocats de Catalunya. Vicepresident de l’Assemblea Nacional Catalana, ha estat un dels promotors del retorn de la documentació confiscada pel franquisme a Catalunya, per mitjà dels seus llibres i la tasca que duu a terme a la Comissió de la Dignitat.

La Creu de Sant Jordi és un dels màxims reconeixements que atorga la Generalitat de Catalunya. La distinció es va crear el 1981 amb la finalitat de distingir les persones naturals o jurídiques que, pels seus mèrits, hagin prestat serveis destacats a Catalunya.