Premis i distincions

Josep M. Casasús, membre de la Secció de Filosofia i Ciències Socials de l’IEC, doctor honoris causa per la Universitat de Girona

La Universitat de Girona ha concedit el títol de doctor honoris causa a Josep M. Casasús i Guri, a proposta del Departament de Filologia i Comunicació, en reconeixement de la trajectòria de recerca, acadèmica i cultural d’aquest periodista i catedràtic d’universitat.

Casasús és membre de la Secció de Filosofia i Ciències Socials de l’Institut d’Estudis Catalans (IEC) des del 1990, va ser-ne vicepresident entre els anys 2011 i 2016 i és un dels investigadors catalans sobre periodisme i comunicació que ha publicat més llibres i articles sobre aquestes matèries. És autor de la primera obra publicada a Catalunya sobre anàlisi estructuralista de mitjans de comunicació (Ideología y análisis de medios de comunicación, 1972), de la qual s’han fet quatre edicions i que s’usa com a llibre de text en universitats d’Espanya i Amèrica Llatina. Un altre dels seus llibres, Periodisme català que ha fet història, ha esdevingut un referent en els estudis superiors sobre periodística analítica i comparada.

Ha rebut premis com a assagista, articulista, poeta i divulgador cultural. Va rebre la Creu de Sant Jordi el 2011 i la distinció Jaume Vicens Vives 2013 a la qualitat docent universitària. És síndic de greuges a la Universitat Pompeu Fabra (UPF), membre permanent del Consell Supervisor del TERMCAT des del 2015 i col·laborador del diari Ara, en el qual publica des del 2012 la secció diària «Abans d’ara». Ha estat sotsdirector i defensor del lector a La Vanguardia, redactor en cap a Tele/eXpres i a Catalunya-Express i articulista a El Punt – Avui, Serra d’Or, Revista de Catalunya, L’Avenç i Via Empresa.

És premi extraordinari de doctorat a la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) per la primera tesi que es va llegir, el 1985, sobre Josep Pla. Casasús va ser degà fundador dels estudis de periodisme a la UPF, ha presidit la Societat Catalana de Comunicació i també la Sociedad Española de Periodística.

 

El Govern atorga la Medalla d’Or de la Generalitat a Anna M. Cabré i Pla

26/11/2019

El govern ha atorgat la Medalla d’Or de la Generalitat a Catalunya -la màxima distinció honorífica que atorga la Generalitat- a la demògrafa Anna M. Cabré, per la seva destacada trajectòria professional.

El govern de la Generalitat destaca de Cabré la seva contribució al món de la demografia i la geografia.

Anna Cabré és demògrafa i geògrafa. Des de 1977 ha estat vinculada al Departament de Geografia de la Universitat Autònoma de Barcelona. Es va formar a la Universitat de París i va ser professora a les Universitats de París-1, París-10, Montréal, Chicago i El Colegio de México.

El 1984 va participar en la creació del Centre d’Estudis Demogràfics (CED), que ha dirigit durant 30 anys, fins la seva jubilació. Ha ensenyat a milers d’estudiants, ha dirigit dos dotzenes de tesis doctorals i ha produït nombroses publicacions (la seva preferida és “El sistema català de reproducció”). Ha liderat un gran nombre de projectes d’investigació, el més recent i important dels quals és “Five Centuries of Marriages” patrocinat pel Consell Europeu de la Recerca (Advanced Grant). Ha estat elegida en diverses ocasions als Consells rectors d’associacions internacionals i espanyoles.

Ha estat reconeguda amb la Medalla Narcís Monturiol i la Creu de Sant Jordi.

Actualment, és catedràtica emèrita a la UAB i directora honorària del CED a més de membre emèrita de la SFCS.

 

Fotografia: elpais.com