Secció de Filosofia i Ciències Socials

News & Insights
El Consell de Govern de la UIB nomena doctora honoris causa Pilar Benejam i Arguimbau
29 de març de 2021
sfcs2
    El Consell de Govern de la Universitat de les Illes Balears, reunit el 26 de març de 2021, en sessió ordinària, va nomenar doctora honoris causa a la doctora Pilar Benejam i Arguimbau, pedagoga, i membre corresponent de la Secció de Filosofia i Ciències Socials de l’IEC.      

La doctora Pilar Benjam i Arguimbau (Ciutadella, 1937) ha estat nomenada doctora honoris causa de la UIB, a proposta de la Facultat d’Educació, en reconeixement a la seva trajectòria professional en l’àmbit de l’educació, especialment pel que fa a la seva implicació en la universitat democràtica, la seva activitat pionera en la formació de mestres, la seva tasca investigadora i la seva participació activa en els moviments de renovació pedagògica.

Pilar Benejam i Arguimbau va estudiar Magisteri (1967) i les llicenciatures de Filosofia i Lletres, secció Pedagogia (1966), i Història (1972) a la Universitat de Barcelona. El 1985 es doctorà en Pedagogia a la Universitat Autònoma de Barcelona. Va iniciar la seva trajectòria professional com a mestra de Geografia i Història, a educació primària i secundària, a les escoles Talitha i Costa i Llobera, de Barcelona (1964-1975). En aquest període, també es va implicar de manera activa en els moviments de renovació pedagògica, en sintonia amb l’Associació de Mestres Rosa Sensat.

El curs 1971-72 va ser contractada per la Universitat Autònoma de Barcelona, on s’hi doctorà. Amb la creació de l’Escola Normal de Sant Cugat del Vallès, es dedicà plenament a la formació del professorat. L’any 1986 guanyà la càtedra d’escola universitària en l’àrea de Didàctica de les Ciències Socials i l’any 1995, la càtedra d’universitat, i es va convertir en la referent catalana i espanyola més conspícua en l’àmbit de la didàctica de les ciències socials.

Al llarg de la seva trajectòria, Pilar Benejam ha tingut diverses responsabilitats en el món educatiu: a la UAB, va ser part de l’equip de direcció de l’Escola de Mestres; vicerectora adjunta de Programa Docent, directora del Departament de Didàctica i directora de l’Institut de Ciències de l’Educació. A la Diputació de Barcelona, va ser coordinadora de l’àrea d’Educació. També va ser la primera presidenta de l’Associació Universitària de Professorat de Didàctica de les Ciències Socials (1987).

En l’àmbit dels programes de docència i innovació, ha participat en fòrums com ara l’Escola d’Estiu del Moviment de Renovació Pedagògica de Menorca, els cursos de doctorat de la UB i la Universitat Complutense de Madrid. També ha estat membre de l’equip directiu de la revista Iber i cofundadora de la revista Enseñanza de las Ciencias Sociales. La seva obra es recull en més d’un centenar de llibres dels quals és autora, sola o en col·laboració.

Al llarg de la seva trajectòria professional ha rebut nombroses distincions, entre les quals la Medalla de Bronze de la UAB, el premi Ramon Llull del Govern de les Illes Balears (2003), el premi Jaume Vicens Vives (2004) atorgat per les universitats catalanes, la Creu de Sant Jordi (2004), el premi Emili Darder de l’Obra Cultural Balear (2004), el Premi Nacional Mestres 68 (2011), el premi Marta Mata d’Educació del Departament d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya (2011), el premi d’Actuació Cívica de la Fundació Carulla (2013), el premi Bartomeu Picornell a la millora de la qualitat educativa del diari Ara Balears (2017). A més, l’any 2018 va ser declarada filla il·lustre de Ciutadella i l’any 2019 va ser nomenada membre corresponent de l’Institut d’Estudis Catalans i doctora honoris causa per la Universitat Rovira i Virgili de Tarragona.

(Diari de la UIB)   Es pot veure l’acte d’investidura clicant aquí El seu discurs és un destil·lat de reflexió de molt d’anys d’experiència en la formació d’educadors. Una bona lliçó de com hauria de ser aquesta formació. https://www.youtube.com/watch?v=10dMb8xcw2Q    
[pafe-template id="2184"]